Dieta wegańska z diety pudełkowej – na co zwrócić uwagę?

0
1375

Dieta wegańska jest jednym z bardziej specyficznych współczesnych sposobów żywienia. Charakteryzuje się wykluczeniem wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. I nie można myśleć tutaj tylko o mięsie, ale również rybach, serach czy mleku. Ta duża eliminacja może doprowadzić do wielu niedoborów. Z tego względu trzeba tak komponować dietę wegańską, by maksymalnie zminimalizować ryzyko jakichkolwiek braków w odżywianiu. A może zamiast robić to samemu, warto skusić się na dobrej jakości dietę pudełkową?

Najgroźniejsze niedobory w diecie wegańskiej

Najczęstszym i najgroźniejszym niedoborem, jeśli chodzi dietę wegańską jest zbyt mała ilość białka dostarczana do organizmu. Podczas stosowania diety wegańskiej, trzeba w szczególności dbać o to, aby wybrane produkty roślinne dostarczały białko do naszego organizmu. I nie może być tego białka za mało. Według Instytutu Żywności i Żywienia, dziennie powinniśmy jeść ok. 0.9 g białka na 1 kg masy ciała. Opierając się na tym zaleceniu, musimy mieć na uwadze, że ważąc 60 kg, powinniśmy zjadać ok. 54 g samego białka. To zapotrzebowanie jest wyższe podczas ciąży, karmienia piersią lub podczas uprawiania sportu.

Bogate źródła białka w diecie wegańskiej

Decydując się na dietę wegańską, powinniśmy dowiedzieć się, które produkty roślinne przodują, jeśli chodzi o zawartość białka. Rośliny strączkowe to jedne z lepszych źródeł białka. W diecie wegańskiej na pewno nie może ich zabraknąć. W 100 g soi znajdziemy 15,8 g białka, w 100 g tofu – 14 g, soczewica – 10 g, fasola – 7,1 g, jogurt sojowy – 4,7 g, mleko sojowe – 6 g.

Orzechy są nie tylko pysznym, ale również bardzo zdrowym i bogatym w białko przysmakiem. 100 g orzechów ziemnych zawiera 26,6 g białka, 100 g orzechów nerkowca ma w sobie 18,2 g białka, natomiast 100 g orzechów włoskich ma 18 g białka.

W diecie wegańskiej nie może również zabraknąć żytniego chleba razowego, który w 100 g zawiera 6,3 g białka oraz różnego rodzaju kasz.

Wapń, cynk w diecie wegańskiej

dieta wege

Pozbycie się produktów mlecznych w diecie wegańskiej jest bardzo niebezpieczne dla naszych kości. Niedobór cennego wapnia może prowadzić do osteoporozy, osteopenii, a ryzyko złamań wzrasta. Należy zwrócić szczególną uwagę na prawidłową ilość wapnia dostarczanego do organizmu oraz wysoki poziom witaminy D, która wspomaga jego wchłanianie. Aby w diecie wegańskiej nie zabrakło wapnia, warto wprowadzić do niej soję, ciecierzycę, kapustę włoską, jarmuż, brokuły, sezam, słonecznik, orzechy laskowe, mleka roślinne czy wysokozmineralizowane wody.

Brak cynku prowadzi do szpetnych zmian skórnych, wypadania włosów czy zaburzeń węchu oraz smaku. Aby nigdy go nie zabrakło, trzeba zjadać grzyby, sezam, kakao, warzywa kapustne, natkę pietruszki otręby lub pestki dyni.

Decydując się na pudełkową dietę wegańską, warto wybrać catering dietetyczny Bielsko-Biała, który specjalizuje się w nietypowych dietach. Wtedy będziemy mogli mieć pewność, że nasz organizm dostanie wszystko, czego mu potrzeba i unikniemy groźnych niedoborów. Jeśli nie wiesz, gdzie szukać odpowiedniego cateringu dietetycznego, zajrzyj na stronę dietly.pl, która jest porównywarką cateringów. Dzięki niej nie tylko poznasz firmy z okolicy, ale również wybierzesz najlepszy catering dla siebie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here