Jak przygotować warzywa na patelnię?

Jeżeli chcesz być fit, musisz jeść warzywa. Takie hasło króluje wśród osób planujących zgubienie kilku nadprogramowych kilogramów.
Okazuje się, że dania przygotowane z warzywa na patelnię są nie tylko szybkim pomysłem na obiad, ale i również świetną receptą na zgrabną sylwetkę. Pamiętajmy jednak o jednym: aby zgubić odłożone przez lata kilogramy, powinniśmy się również skupić na ćwiczeniach, na aktywności fizycznej. To ona pozwoli na pobudzenie naszego metabolizmu do działania, a dodatkowo wprawi nas w dobry nastrój na dłużej.
Warzywa na patelnię są daniem sycącym i szybkim. W dzisiejszych czasach, gdzie każdy nie ma czasu, warzywa na patelnię są świetnym rozwiązaniem. Wystarczy wrzucić je na patelnię i smażyć przez określony czas. Oczywiście wskazane są różne dodatki, jak kurczak, czy ryż, a może kasza gryczana? Wszystko zależy od naszej pomysłowości, jak i od naszych upodobań. Producenci prześcigają się w rodzajach mrożonek. Warzywa na patelnię z ziołami, warzywa na patelnię po azjatycku, warzywa na patelnię z suszonymi pomidorami – jest w czym wybierać.
Czy warzywa na patelnię rzeczywiście są zdrowe? Dla osób, które w szczególności dbają o to, co jedzą mogę powiedzieć, że najlepszym wyjściem będzie kupno świeżych warzyw i przygotowanie ich np. w grillu elektrycznym, czy też na patelni grillowej. Okazuje się, że w okresie wiosennym nie jest to problemem. Warzywa mamy ze swojego ogródka, nie są naszpikowane sztucznymi dodatkami. Problem przychodzi wówczas, gdy nadciąga sezon zimowy, a wszystkie pochowane zapasy już się skończyły. Okazuje się, że gdy warzywa na patelnię zostały odpowiednio zamrożone, straty składników odżywczych nie są aż tak duże. Na co jeszcze należy zwracać uwagę? Producenci lubią stosować różne ulepszacze. Jeżeli w składzie znajdziemy jedynie zioła to taka mieszanka jest w porządku. Jeżeli znajdziemy substancje, o których nie mamy pojęcia, proponuję unikać kupna takich mrożonek.
O czym należy jeszcze pamiętać przygotowując warzywa na patelnię? Jeżeli chcemy, aby zachowały swój aromat i straciły jak najmniej wartości odżywczych, pamiętajmy o tym, aby wybrać odpowiednią patelnię. Jak już wcześniej wspomniałam świetnie sprawdzi się patelnia grillowa, a jeżeli nie mamy takiej, to wybierzmy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Dzięki temu nie będziemy musieli dodawać tłuszczu do warzyw, a danie stanie się jeszcze bardziej dietetyczne. Wskazane jest jedynie dodanie zdrowego tłuszczu, na przykład oliwy z oliwek. Nie polecam stosowania oleju kokosowego, gdyż warzywa mogą mieć lekki kokosowy posmak. Świetną alternatywą będzie również wcześniejsze przygotowanie marynaty z oliwy i czosnku. Nie dość, że zwiększą się walory odżywcze, to jeszcze zwiększy się przyswajalność zawartych w warzywach przeciwutleniaczy. Przed przystąpieniem do przygotowania obiadu, potrawy z warzyw na patelnię powinniśmy rozgrzać sprzęt, ale nie do maksymalnej temperatury.
Pamiętajmy również o tym, że niektóre mieszanki warzyw na patelnię pozbawione są całkowicie ziół i innych przypraw. Oznacza to, że musimy sami sobie doprawić według uznania. Świetnym dodatkiem będzie rozmaryn, zioła prowansalskie, oregano. Można dodać również czosnek, który okazuje się, że pasuje do większości potraw. Nadaje idealny aromat. Jeżeli ktoś lubi to może zastosować podsmażoną cebulkę.
W internecie możemy znaleźć różne przepisy z wykorzystaniem warzyw na patelnię. Okazuje się, że pole do popisu jest ogromne. Jeżeli dbamy o linię to postawmy na przygotowanie warzyw na patelnię w połączeniu z grillowanym kurczakiem, czy też ryżem. Można również znaleźć przepisy na warzywa na patelnię w połączeniu z makaronem, czy też różnego rodzaju zapiekankami. Również ciekawym połączeniem jest zastosowanie warzyw na patelnię wraz z mleczkiem kokosowym. Różnego rodzaju zupy, szczególnie zupy kremy także przygotujemy z gotowych mieszanek.
Okazuje się, że warzywa na patelnię nadają się nie tylko do przygotowania obiadu, ale także jako pomysł na podwieczorek, czy też kolację, kiedy mamy ochotę na coś lżejszego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here