Olej ze słodkich migdałów – właściwości i zastosowanie

0
229

Ten wyjątkowy produkt naturalnego pochodzenia wykorzystywano już w Starożytności. W krajach Wschodu używanie olejku migdałowego jest wszechobecne i szeroko stosowane nawet w oficjalnej medycynie. Na Zachodzie popyt na niego wciąż rośnie, zwłaszcza w kosmetologii. Do czego przydaje się olej ze słodkich migdałów?

Olej ze słodkich migdałów – właściwości

Ma jasnożółty kolor i przyjemnie pachnie. Wytłacza się go z dojrzałych nasion drzewa migdałowego. Występują dwie jego odmiany: słodka i gorzka. Gorzką wykorzystuje się w produkcji wyrobów cukierniczych. Z kolei olej ze słodkich migdałów znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry, co wynika z silnych właściwości emoliencyjnych ekstraktu. Jeszcze w starożytnym Egipcie używano go do różnego rodzaju zabiegów kosmetycznych. Specyfik dodawany był do kąpieli, wcierany w skórę, nakładany na włosy i rzęsy w celu ich zagęszczenia i pobudzenia wzrostu.

Głównymi składnikami oleju ze słodkich migdałów są glicerydy, ceramidy i kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy, linolowy i palmitynowy. Związki te sprawiają, że znacznie poprawia on poziom nawilżenia skóry. Integrując się z barierą membranową nabłonka, wzmacnia jego strukturę. Ponadto ogranicza utratę wilgoci z jego powierzchni, dzięki czemu więcej wody zatrzymuje się w warstwie rogowej naskórka. Za sprawą witaminy F, która normalizuje pracę gruczołów łojowych, zwęża rozszerzone pory.

Stosowanie oleju migdałowego poprawia mikrokrążenie podskórne i metabolizm na skutek obecności kwasów organicznych. Kwas ferulowy dodatkowo pobudza syntezę włókien kolagenowych i poprawia koloryt skóry. Bogactwo składników czyni ją dogłębnie odżywioną – olej ze słodkich migdałów zawiera proteiny, flawonoidy, magnez, potas, fosfor, mangan, oraz witaminy: A, E, B1, B2 i B6. Dzięki temu zasługuje na miano jednego z najlepszych naturalnych produktów przeciwstarzeniowych. Wycisza stany zapalne i jest dobrze tolerowany nawet przez skórę wrażliwą i atopową.

Olej ze słodkich migdałów – zastosowanie

Oleju ze słodkich migdałów można używać samodzielnie jako środka do pielęgnacji skóry i włosów lub dodawać go do innych kosmetyków. Istnieje wiele prostych przepisów na maski i odżywki, których nakładanie przynosi efekty porównywalne do profesjonalnych zabiegów w salonie. Miód, mleko i olej ze słodkich migdałów to recepta na doskonały balsam kojący pod oczy, niwelujący sińce. Warto łączyć z nim inne olejki eteryczne, np. sandałowy i używać do masażu, wkraplając mieszankę do środka bazowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here