Warzywa liściaste - bogactwo substancji odżywczych i antyoksydantów

Warzywa stanowią ważne dla zdrowia czowieka pożywienie dodatkowe. Istnieje kilka grup warzyw. Na szczególną uwagę zasługują zielone warzywa liściaste. Mają one krótki okres wegetacji i mogą być wysiewane kilka razy do roku. Do warzyw liściastych zaliczają się m.in.: szpinak, rożne rodzaje sałaty (masłowa, lodowa, roszponka, rzymska, rukola, cykoria) jarmuż, liście brokuła, rukiew wodna, kapusta pekińska, botwinka, rzeżucha. Warzywa liściowe zawierają szereg cennych dla zdrowia substancji odżywczych, czyli witamin (z grupy B oraz A, C, E, K i PP), minerałów (wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź, mangan, selen, siarka, potas, sód, jod, chrom i inne), a także białka, węglowodanów i błonnika pokarmowego. Warzywa liściaste obfitują również w związki czynne biologicznie, należące do tzw. antyoksydantów. Antyoksydanty (przeciwutleniacze) wychwytują nadmiar wolnych rodników tlenowych krążących w ustroju, które przyczyniają się do powstawania groźnych stanów zapalnych, a te z kolei nieleczone często rozwijają się w nowotwory. Przeciwuteniacze obecne w zielonych warzywach liściastych to: chlorofil, beta-karoten, luteina, zeaksantyna, czy sulforafan. Chlorofil obecny jest we wszystkich zielonych warzywach (nie tylko liściastych, choć te zawierają go najwięcej).
Korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia warzyw obfitujących w chlorofil to m.in.:
* oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji przemiany materii, metali ciężkich, toksyn i pestycydów;
* zmniejszenie ryzyka zachorowana na nowotwory – chlorofil wiąże się z niektórymi substancjami karcynogennymi i mutagennymi, np. z aromatycznymi węglowodorami policyklicznymi obecnymi w dymie tytoniowym, aminami heterocyklicznymi obecnymi w mięsie, czy z aflatoksynami; ograniczając tym samym ich wchłanianie; chlorofil jest ponadto antyoksydantem, zapobiega więc degradacji komórek, co ma bezpośredni wpływ na ochronę układu nerwowego (ogranicza ryzyko wystąpienia wielu chorób neurodegeneracyjcnych, jak choroba Alzheimera, czy choroba Parkinsona) oraz opóźnienie procesów starzenia się skóry;
* normalizowanie poziomu glukozy we krwi, co zapobiega cukrzycy;
* pomoc w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej ustroju;
* obniżenie ciśnienia krwi, regulacja krzepliwości krwi, wzmocnienie naczyń krwionośnych i obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi; zapobiega to nadciśnieniu tętniczemu, miażdżycy i innym chorobom układu sercowo-naczyniowego; ponadto chlorofil stymuluje produkcję czerwonych krwinek, co przeciwdziała anemii;
* ograniczenie ryzyka wystąpienia wrzodów żołądka i dwunastnicy oraz leczenie niestrawności i wzdęć – chlorofil jest pożywką dla dobrych bakterii stanowiących mikroflorę jelitową, reguluje w ten sposób pracę jelit, czyli ogranicza zaleganie w nich treści pokarmowej, co przyspiesza przemianę materii;
* zwiększenie odporności – chlorofil stymuluje układ immunologiczny do produkcji przeciwciał oraz sam posiada właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe.
Innym ważnym antyoksydantem obecnym w warzywach liścicastych jest sulforafan. Obecny jest on m.in. w jarmużu i rukoli. Jest to siarkoorganiczny związek z grupy izotiocyjanianów znany ze swojego działania antynowotworowego. Nie tylko zwalcza nadmiar wolnych rodników, ale również działa ochronnie na organizm w momencie rozwoju nowotworu – zapobiega uszkodzeniu DNA zdrowych komórek oraz dalszym podziałom komórek rakowych poprzez pobudzanie wydzielania enzymów detoksykacyjnych.
Do najzdrowszych warzyw liściastych (i warzyw w ogóle) należą rukiew wodna, jarmuż i rzeżucha. Zawierają one komplet witamin i minerałów ważnych dla prawidłowego przebiegu wszystkich procesów życiowych w organizmie. Są również najbogatszym źródłem antyoksydantów, białka i błonnika.
Warzywa liściaste to niezwykle odżywcze pożywienie. Włączenie ich do codziennej diety wpłynie pozytywnie na ogólne zdrowie i samopoczucie: doda sił i energii życiowej, oczyści orgamizm, wzmocni odporność i ukoi nerwy. Najlepiej spożywać je na surowo, gdyż w takiej postaci zachowują najwięcej wartości odżywczych.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułWarzywa bogate w żelazo

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here