Zdrowe jedzenie.

Coraz więcej wagi przywiązujemy do tego co jemy. I słusznie. Obecnie jest wiele chemii w żywności, pozostałości nawozów sztucznych i szkodliwych substancji, które często służą za wypełniacze. Wielokrotnie możemy się o tym przekonać. Wystarczy kupić jakiś produkt lub już w sklepie zapoznać się z jego składem. Niestety ale lista szkodliwych produktów jest długa. Często bardzo niska cena, wręcz wydaje się, że nie możliwe by coś tyle kosztowało, idzie w parze z niską jakością. Jeśli już są inne składniki poza solą czy przyprawami to powinno nam się wydać podejrzane. Przecież chcemy kupić np. wieprzowinę czy wołowinę i z niej coś przygotować. Liczmy, że produkt będzie zawierał wyłącznie 100% konkretnego mięsa, takie jakie jest zadeklarowane na opakowaniu. Tymczasem możemy się bardzo zdziwić. Okazuje się, że producent postanawia dodać inne wypełniacze. Warto czytać etykiety bo dzięki nim wiemy co tak naprawdę nabywamy. Powinniśmy być świadomymi klientami. Oczekujemy, że kupowana żywność będzie bezpieczna i wysokiej jakości. Liczymy na to, że nie jest to pusty slogan reklamowy na konkretnym opakowaniu ale deklaracja, która jest prawdziwa. Chcemy nabywać zaufane produkty od zaufanych dostawców. Przecież nie tylko my to jemy ale karmimy dzieci, naszych bliskich. Chcemy sobie i innym zapewnić zdrowie i pewność, że jest to nie tylko smaczne ale i zdrowe.
Naprzeciw takim oczekiwaniom wychodzi eko żywność. Termin bardzo popularny i niezwykle modny ostatnimi czasy. To absolutny hit. Wielu ludzi szuka takich produktów, ponieważ mają one określone standardy i wymogi. Nie wystarczy powiedzieć, że jabłko, ser czy marchewka pochodzi z upraw ekologicznych. Trzeba to udowodnić odpowiednim certyfikatem umieszczanym na opakowaniu. W tym wypadku jest to liść z białych gwiazdek na zielonym tle. Tylko taki znak gwarantuje nam, że żywność jest bio, pochodzi z kontrolowanych upraw, jest regularnie kontrolowana. Rynek zdrowej żywności to rynek droższych produktów ale zdecydowanie lepszej jakości, który dba o zdrowie konsumenta oraz o najwyższą jakość. Jeśli wypuszcza na rynek sosy, to takie które zawierają naturalne składniki, a nie w większości sztuczne substancje i niepotrzebne zagęstniki. Eko żywność to produkty naturalne, takie jak z domowego ogródka. Niestety zdarzają się osoby, które wykorzystują fakt, że produkty bio są coraz bardziej popularne, droższe od standardowych. Próbują sprzedawać nam żywność, która nie ma certyfikatu. Wielokrotnie usłyszeć możemy, że ktoś sprzedaje warzywa ekologiczne, produkty są bio, zdrowe i warte zaufania. Jeśli jednak nigdzie nie możemy znaleźć logo białego listka na zielonym tle to należy zachować ostrożność. Zawsze można poprosić o certyfikat. Jest to niezwykle istotne, gdyż po powrocie do domu może się okazać, że co prawda zapłaciliśmy mniej ale nie ma to nić wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Niektóre osoby w ten sposób zraziły się lub podchodzą nieufnie do takich produktów. Wszystko przez to, że ktoś próbował wykorzystać troskę ludzi o swoje zdrowie i chciał im sprzedać coś co ekologiczne nie było. Dlatego powinniśmy wybierać produkty od sprawdzonych sprzedawców. Duże firmy, które są przodownikami w branży ekologicznej nie chcą stracić dobrej opinii, dbają o dobrą jakość, jest to ich misja. Oczywiście małe, lokalne przedsiębiorstwa również należy wspierać. To często od nich pochodzą surowce, z których produkuje się eko żywność. Należy jednak pamiętać, że jeśli jest mowa o produktach bio, to dane gospodarstwo, firma musi mieć certyfikat ekologiczny. Tylko on potwierdza, że dane produkty są sprawdzone i na bieżąco kontrolowane przez wiele organów. Oczywiście nie należy również zapominać by sprawdzić ważność takiego certyfikatu. Jeśli termin dobiegł końca a przedsiębiorca nie uzyskał nowego, to już nie można jego produktów zaliczyć do ekologicznych.
Jeśli będziemy zwracać uwagę na takie szczegóły to mamy pewność, że wybierzemy eko żywność godną zaufania, wysokiej jakości oraz bezpieczną, która pomoże w lepszym odżywianiu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here