Guma ksantanowa

Guma ksantanowa (ksantan) jest gumą roślinną z grupy wielocukrów. Otrzymywana jest w wyniku fermentacji cukrów, takich jak glukoza, mannoza oraz z kwasu glukuronowego, octowego i pirogronowego i przy udziale bakterii Xanthomonas campestris. Występuje w postaci kremowego proszku, który ma szerokie zastosowanie w przetwórstwie spożywczym. Do czego używany jest ksantan i jakie są jego właściwości? Czy ten produkt o dziwnie brzmiącej nazwie jest bezpieczny dla zdrowia? Rozwiejmy wszystkie Twoje wątpliwości!

Guma ksantanowa – jakie ma właściwości?

Ksantan jest zagęstnikiem i substancją żelującą o symbolu E415, który znajduje się na oznaczaniu produktów spożywczych. Ma właściwości emulgujące, stabilizujące i zagęszczające. Cechuje się również właściwościami higroskopijnymi, ponieważ pochłania wilgotność i pęcznieje w środowisku wodnym. Znakomicie się nadaje do zagęszczania produktów kwaśnych i zasadowych. To produkt w pełni bezpieczny dla zdrowia, który pełni funkcję błonnika pokarmowego i reguluje poziom cukru we krwi. Ponadto utrudnia wchłanianie złego cholesterolu i pozytywnie wpływa na układ trawienny. Ksantan charakteryzuje duża lepkość, dzięki czemu znakomicie działa w roztworach jako zagęszczacz. Ważnym atutem gumy ksantanowej jest to, że działa doskonale w każdych warunkach, niezależnie od temperatury, dzięki czemu nawet w wyniku zamrażania, rozmrażania i ogrzewania nie traci swoich właściwościowi.

Guma ksantanowa – jakie ma zastosowanie?

Tego rodzaju substancja ma szerokie zastosowanie w przetwórstwie spożywczym. Jako stabilizator pozwala na utrzymanie prawidłowej struktury produktu spożywczego, zaś jako emulgator powala na utrzymanie jednolitej konsystencji dwóch lub więcej substancji spożywczych, które są mieszane. Jest znakomitym zagęszczaczem, który zapewnia prawidłową konsystencje produktów. Z tego względu wykorzystuje się ją do produkcji galaretek, kisieli, słodyczy, musztardy i majonezu, dżemów, marmolad, serków homogenizowanych i topionych, kefirów i jogurtów smakowych, zup w proszku i wielu innych artykułów spożywczych. Ksantan jest znakomitym dodatkiem, wykorzystywanym w produkcji pieczywa bezglutenowego, odżywek dziecięcych i przetworów mlecznych.
Guma ksantanowa bardzo pozytywnie wpływa na wszystkie procesy trawienne dlatego nie bójmy się jej używać. To produkt pozbawiony tłuszczu, który jest zdrowym, naturalnym błonnikiem. Znakomicie ubogaci smak potraw i nada im przyjemną, delikatną, kremową konsystencję. To idealny produkt dla diety bezglutenowej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here