Mrożone warzywa

Zdrowe odżywianie jest bardzo ważne. Żeby zdrowo się odżywiać, trzeba wiedzieć, gdzie robić zakupy, żeby były to produkty dobre jakościowo czyli zdrowe, dobre dla naszego organizmu. Jeśli dostarczane przez nas produkty będą dobre, zdrowe, a posiłki odpowiednio skomponowane, nasz organizm odwdzięczy się nam na pewno długim życiem i dobrym zdrowiem. Musimy tylko o siebie dbać każdego dnia. Kupienie dobrego produktu wbrew pozorom, nie jest taką łatwą i banalna czynnością jak mogłoby się wydawać. Na szczęście, w ostatnim czasie nastąpił znaczny wzrost zainteresowania zdrowym trybem życia, miedzy innymi też zdrowym jedzeniem. Dzięki temu wielu producentów inwestuje w ekologiczne produkty w swoim asortymencie. Możemy znaleźć produkty oznaczone znakiem „zdrowa żywność” praktycznie wszędzie, w każdym sklepie. Powstają nawet sklepy specjalizujące się w sprzedaży tylko i wyłącznie ekologicznych produktów. Kiedy już ktoś interesuje się tematem od jakiegoś czasu, nie ma zapewne z tym problemu, i wie gdzie i u kogo można kupić np. dobre warzywa. Jeśli o powyższe chodzi, dobrym rozwiązaniem jest zaopatrzanie się na tzw. bazarkach. Mamy wtedy swoich ulubionych dostawców i sprzedawców, którym ufamy i zaopatrzamy się tylko u nich. Jest to świetne rozwiązanie i niewątpliwie wspieranie lokalnych producentów, czyli same plusy. My odżywiamy się zdrowo, a nasz dostawca zarabia, wiec jest w stanie nadal zaopatrzać nas w dobrej jakości produkty. Istotną kwestią jest tu też przechowywanie zakupionych wcześniej produktów. Większość, należy przechowywać np. w lodówce, aczkolwiek warto się zawsze w tym upewnić, czyli przeczytać na opakowaniu zalecenia producenta na ten temat. Odpowiednio przechowywana żywność pozostaje świeża przez dłuższy czas i dzięki temu jesteśmy w stanie zjeść ją do końca, bez marnowania niczego. Z reguły, gdy przechowujemy ją w inny sposób, niż zaleca producent, ulegnie ona zepsuciu i okaże się, że większość niestety musimy wyrzucić. Jest to oczywiście bez sensu, gdyż okazuje się poniekąd wyrzuciliśmy nasze pieniądze. Sposobów przechowywania żywności jest kilka. W zależności od tego, co chcemy przechować na dłużej, możemy np. mrozić, suszyć, bądź marynować. Każdy z tych sposobów jest świetnym rozwiązaniem, jeśli chodzi o warzywa. Najlepsze są oczywiście te świeże, ale nie zawsze możemy sobie na nie pozwolić. Warto wtedy przygotowywać sobie swego rodzaju zapasy. Mrożone warzywa świetnie nadają się do przechowywania, musimy jednak mieć miejsce w zamrażarce na ich przetrzymywanie. Takie warzywa należy oczywiście wcześniej przygotować, tak żeby później, po odmrożeniu, nadawały się do spożycia, np. marchewkę obrać i potarkować, dodać tak samo przygotowany korzeń pietruszki, selera, i mamy przygotowaną włoszczyznę do zupy, bez konieczności szykowania jej przy każdym gotowaniu chociażby zupy. Rozwiązanie szybkie i proste. Takie warzywa nie tracą swoich wartości, więc zdecydowanie warto je w ten sposób przechowywać. Należy oczywiście zorientować się najpierw które warzywa można, a których nie powinno się mrozić, gdyż niestety nie wszystko się do tego nadaje. Kolejną metodą przechowywania warzyw jest ich suszenie. Bardzo dobrze sprawdza się to przy ziołach, a tych przecież używamy w kuchni sporo. Posiadanie świeżych ziół byłoby oczywiście najlepszym rozwiązaniem, ale niestety mało kto ma taką możliwość. Ich uprawa i pielęgnacja jest dość trudna, mało kto się na to decyduje. Często więc kupujemy już gotowe zioła w doniczkach. Te z kolei nie są zbyt trwałe i trzeba je w miarę możliwości na bieżąco zużywać. Tak więc dobrym rozwiązaniem jest ususzenie sobie większej ilości ziół na raz i późniejsze korzystanie z nich przy każdej potrzebie. Można oczywiście kupić już gotowe przyprawy w formie właśnie ususzonych ziół, wtedy nie musimy poświęcać czasu i czekać, aż nasze zioła wyschną. Warzywa można tez marynować. Wystarczą duże słoiki i odpowiednia zalewa, a będziemy mieć przepyszne warzywa do obiadu, ewentualnie jako przetwory na zimę, wtedy gdy nie mamy dostępu do niektórych świeżych warzyw, które tak lubimy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here