Ryby morskie mają wiele bezcennych właściwości
fot. Pixabay.com

O tym, że zwierają prozdrowotne i pełniące ważną rolę w organizmie kwasy z grupy Omega, wiemy wszyscy. Jakie jednak jeszcze właściwości mają ryby? Które z nich warto wprowadzić do diety? A z których lepiej zrezygnować? O tym przeczytacie poniżej. 

Przeczytaj też: http://www.e-stawiamnazdrowie.pl/dlaczego-warto-jesc-ryby/

Które ryby warto włączyć do jadłospisu?

Wydawać by się mogło, że wszystkie, jednak nie jest tak do końca. Najlepsze z punktu widzenia wartości prozdrowotnych są ryby słonowodne. To one zawierają najwięcej bezcennych dla nas kwasów z grupy Omega.

Kupując ryby, warto również zwrócić uwagę na to, w jakiej są formie. Filety głęboko mrożone lub obłożone lodem są jak najbardziej warte zakupu. Unikać należy tych sprzedawanych w kostce – te są najczęściej złożone z fragmentów różnych ryb, wątpliwego pochodzenia i jeszcze bardziej wątpliwej jakości.

Doradzamy także rezygnowanie z pangi i tilapii. Nie mają zbyt wielu właściwości odżywczych. To ryby hodowlane, których produkcja jest masowa i również mogą być wątpliwej jakości.

Poznaj prozdrowotne właściwości ryb

Wspomnieliśmy już o kwasach tłuszczowych z grupy Omega i ich właściwościach. Warto dodać, że wspomagają one pracę mózgu, serca, narządu wzroku czy układu odpornościowego. Ponadto normalizują ciśnienie krwi i hamują rozwój choroby niedokrwiennej serca. Kwasy Omega mają nawet działanie przeciwdepresyjne.

Ryby jednak zawierają również dużo białka, które również jest niezbędnym składnikiem odżywczym. Białko bierze udział w transporcie hemoglobiny, w wytwarzaniu i przekazywaniu impulsów nerwowych, a także reguluje wiele procesów biochemicznych, zachodzących w organizmie.

Pierwiastki i witaminy zawarte w rybach

Wśród pierwiastków, których dostarczą nam ryby, należy wymienić przede wszystkim jod, odpowiedzialny za prawidłową pracę tarczycy (polecany osobom z niedoczynnością tarczycy), selen, niezbędny m.in. w prawidłowej budowie włosów i paznokci czy funkcjonowaniu mięśni oraz fosfor i wapń, budujące zęby i kości.

Tłuste ryby morskie są również bogate w witaminę D, witaminy z grupy B, witaminę A i witaminę C. Dzięki nim wzmocnimy układ odpornościowy, polepszymy pamięć i koncentrację, przyspieszymy spalanie tkanki tłuszczowej, poprawimy stan naszej skóry czy też zapobiegniemy anemii i kurzej ślepocie.

Zobacz też: http://www.niezawal.pl/czujesz-ze-twoj-metabolizm-zwalnia-sprawdz-jakie-moga-byc-tego-przyczyny/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here