mleko

Osoby, które do swojego jadłospisu chcąc wprowadzić zmiany w celu redukcji wagi bardzo często zamieniają produkty mleczne na ich odtłuszczone wersję. Kupują zatem najczęściej odtłuszczone mleko, ser, jogurty czy maślanki typu ,,light”. Czy taka forma produktów uchroni nas przed otyłością? Czy powinniśmy wymienić nabiał z lodówki na jego odtłuszczone zamienniki? Sprawdźmy to! 

Przeczytaj też: https://akcemed.pl/czy-odtluszczony-nabial-chroni-przed-otyloscia/ 

Analiza badań naukowych 

W celu uzyskania odpowiedzi amerykańskie uniwersytety przeprowadziły badania, które rzuciły nowe światło na produkty mleczne typu ,,light”. Ryzyko zachorowania na otyłość wraz z konstrukcją nabiału odtłuszczonego wzrasta! Wykazano również, że spożywanie nabiału półtłustego sprzyja zachowanie odpowiedniej masy ciała. Obserwacje takie potwierdziły badania przeprowadzone przez europejski periodyk naukowy: ,,European Journal of Nutrition”. Co więcej okazało się, że mi tam jest niekorzystny wpływ półtłustego mleka na układ krążenia. Dlaczego produkty odtłuszczone nie spełniają swojego zadania odcinek przynoszą skutek odwrotny do zamierzonego? 

Tłuste nie zawsze oznacza niezdrowe 

Kiedy chcemy zachować odpowiednią wagę, powinniśmy kupować produkty zawierające tłuszcz. Zatem powinniśmy sięgać po mleko, śmietanę, kefiry oraz sery pełnotłuste. Spożywając żywność typu ,,light”, nie tylko zrezygnujemy z lepszego smaku, ale również możemy narazić się na przyrost tkanki tłuszczowej. Z drugiej strony należy pamiętać o tym, żeby nie popadać w paranoję i zachować umiar w spożywaniu nabiału na rzecz warzyw i owoców, a także produktów pochodzenia roślinnego. 

Tłuszcz mlekowy jest dobry na odchudzanie 

Sporo osób nie wie, ale tłuszczu wojskowy posiada cenne dla zdrowia substancje. Jest to kwas tlenowy zwany również kwasem moczowym lub strzeżonym kwasem linolowym. Substancja ta wykorzystywana jest do produkcji środków odchudzających oraz odżywek, które wspomagają spalanie tłuszczu. Nabiał Zawiera bowiem ponad 400 rodzajów różnych kwasów tłuszczowych. 

Dodatkowe atuty spożywania nabiału pełnotłuste go 

Konstrukcja na biało pełno tłustego to między innymi niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę, otyłość oraz choroby układu krążenia. Co więcej, kobiety spożywając co najmniej dwie porcje odtłuszczonego produktu każdego dnia, są większe niż stopniu narażone na bezpłodność. Tłuszcze, które występują w mleku oraz jego przetworach wspomagają organizm do wchłonięcia witamin oraz składników mineralnych takich jak wapń, zaraz czy fosfor. 

Zobacz też: http://www.niezawal.pl/jak-rozpoznac-i-jak-wyleczyc-bruksizm/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here