Sałata z upraw konwencjonalnych a bio sałata- jaka jest różnica?

Żywność ekologiczna oraz związany z nią ogromny popyt stała się nieodzownym elementem codziennej diety niektórych osób. Ale czy rzeczywiście produkty bio czy eko są zdrowsze od tych wyprodukowanych metodą konwekcjonalną?

Co kryje się pod pojęciem „ekologiczne „BIO”?
Według prawa unijnego o żywności „BIO” mówimy wtedy, kiedy co najmniej w 95 procentach wyprodukuje się metodami ekologicznymi. W przypadku upraw rolnych ważne jest, aby gleba, na której uprawiane jest różnego rodzaju zboże nie była zanieczyszczona metalami ciężkimi pochodzących z antropogenicznych źródeł zanieczyszczeń. Jeśli chodzi o uprawy warzyw i owoców, aby otrzymać taki certyfikat nie wolno używać środków ochrony roślin w postaci pestycydów, a jedynym nawozem, którego można używać to naturalny to kompost i obornik. Trzeba pamiętać również o płodozmianie, czyli odpowiednio rotacyjnie zmieniać uprawę w celu zapobiegania wyjałowienia gleby. Jeśli ktoś ma działkę poza miastem lub mieszka na wsi warto uprawiać na swoim poletku własne warzywa i owoce tworząc małe grządki, bądź też całe pole uprawne. Wtedy też będziemy mieli pewność, że warzywa nie są „szprycowane” dodatkowymi substancjami chemicznymi, które zapewniają długoterminowość i chronią przed psuciem, niestety psując nasze zdrowie. Świetnym przykładem może być tu ekologiczna bio sałata, którą możemy uprawiać zarówno wiosną, latem lub nawet jesienią. Pozwala to na minimalizację porośnięcia ziemi chwastami, poprawia również ogólny stan gleby, a co najważniejsze- dłużej można się cieszyć ze zdrowych i pysznych warzyw.

Właściwości ekologicznej „BIO” sałaty
Nie trzeba przekonywać o prozdrowotnych właściwości sałaty, szczególnie ekologicznej. Ekologiczna bio sałata jest po prostu smaczniejsza, bogatsza w witaminy i minerały. Jeśli chodzi o sałatę to możemy wyróżnić jej kilka rodzajów: sałata masłowa, szpinak, rukola, roszponka, endywia i wiele wiele innych.
Ekologiczna bio sałata jest również bardzo bogata w wodę (ponad 90 procent), więc jest to nieodzowny element dla osób, które znajdują się na diecie niskokalorycznej. Dodatkowo ekologiczna bio sałata posiada większą ilość witaminy z grupy B oraz minerałów takich jak potas czy żelażo, niż sałata z uprawy konwekcjonalnej. Dodatkowo fani sałaty mogą nie narzekać na nieskazitelny wygląd skóry, pochwalić się szczuplejszą sylwetką oraz większą odpornością na bakterie oraz wirusy.

Na co zwrócić uwagę podczas kupna ekologicznej bio sałaty?
Ekologiczna bio sałata dostępna jest w większych supermarketach lub hipermarketach w alejce „zdrowa żywność/żywność BIO. Najlepiej jest jednak udać się do lokalnego sklepu ze zdrową żywnością lub na targ, gdzie obsługuje sprzedawca, który może się pochwalić znakiem „BIO” . Ekologiczna bio sałata zazwyczaj pakowana jest w oddzielne opakowania. Warto też zwrócić uwagę na etykietę na opakowaniu. Znajduje się tam przede wszystkim znak „EKO” (najczęściej koloru zielonego) i pod spodem numer symbolu: „PL-EKO-00 ROLNICTWO UE”. Tylko takie oznaczenie oznacza niepodważalną autentyczność, że jest to produkt ekologiczny.

W jaki sposób można wykorzystać sałatę w kuchni?
Niezależnie jaki rodzaj sałaty się lubi- świetnie zdaje egzamin przede wszystkim jako element dodatkowy do kanapek. Nie dość, że jest to element dekoracyjny to jeszcze dostarcza się wiele cennych witamin i minerałów. Poza tym- świetnie smakuje, więc robiąc sobie kanapki do pracy, szkoły warto nie zapominać o tym szlachetnym warzywie. Można ją również dodawać do różnych sałatek, szczególnie że w 100 g sałaty to tylko ok 15 kcal i około 1,5 g błonnika pokarmowego który powoduje uczucie sytości, co jest istotne przy dietach redukcyjnych.

Porównanie cen- ekologiczna bio sałata a sałata z uprawy konwekcjonalnej
Porównując ceny między jedną a drugą sałatą można odczuć sporą różnicę. Za ekologiczną bio-sałatę trzeba zapłacić od 10 od nawet 14 zł za jedną sztukę (w zależności od rodzaju sałaty) a za sałatę uprawianą metodą konwekcjonalną od 2 do 4 złotych. Powodem tak dużej różnicy jest skala upraw- są dużo mniejsze, pochłaniają większą ilość czasu, niż zwykła uprawa a do tego mniej wydajne.

Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/rmenkala17/domains/miss-fit.pl/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here