Dieta lekkostrawna

Dieta łatwo strawna czyli lekkostrawna jest zmianą żywienia racjonalnego ludzi zdrowych. Dieta lekkostrawna pokrywa dzienne zapotrzebowanie energetyczne i dostarcza takiej samej ilości składników odżywczych, jak dieta podstawowa.

W diecie lekkostrawnej musimy zmniejszyć spożywanie błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy możemy ograniczyć przez obieranie ze skórki, gotowanie, stosowanie oczyszczonych produktów zbożowych.

Posiłki należy spożywać 4 – 5 razy w ciągu dnia, regularnie i ściśle w określonych godzinach oraz niewielkich objętościach, natomiast ostatni posiłek zaleca się 2 godziny przed snem.

Dieta lekkostrawna – co jeść?

NAPOJE
1) zalecane: mleko z zawartością 2% i poniżej tłuszczu, kawa zbożowa z mlekiem, herbata z mlekiem, słaba herbata, herbata owocowa lub ziołowa, soki owocowe i warzywne, napoje mleczno-owocowe i mleczno-warzywne, wody niegazowane, jogurt niskotłuszczowy, kefir, maślanka, serwatka.
2) umiarkowanie zalecane: słaba kawa naturalna z mlekiem, jogurt półtłusty, mleko pełnotłuste
3) przeciwwskazane: alkohol, mocne kakao, płynna czekolada, mocna kawa, mocna herbata, wody gazowane, pepsi czy coca-cola
PIECZYWO
1) zalecane: chleb pszenny, bułki, biszkopt
2) umiarkowanie zalecane: graham pszenny, pieczywo cukiernicze, drożdżowe, chrupki pszenne, pieczywo pszenne razowe z dodatkiem słonecznika i soi
3) przeciwwskazane: chleb żytni, świeży, chleb razowy, pieczywo chrupkie żytnie, pieczywo z otrębami
DODATKI DO PIECZYWA
1) zalecane: masło, chudy twaróg, serek homogenizowany, mięso gotowane, chude wędliny, szynka, polędwica z drobiu
2) umiarkowanie zalecane: margaryna, tłusty twaróg, ser podpuszczkowy z mniejszą ilością tłuszczu, jaja, parówki cielęce, ryby wędzone
3) przeciwwskazane: tłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszka, pasztetowa, smalec, tłuste sery, dojrzewające, serek topiony, ser „FETA”
ZUPY I SOSY
1) zalecane: rosół jarski, jarzynowa, ziemniaczana, owocowa, krupnik, mleczne; sosy łagodne – koperkowy, cytrynowy, pomidorowy, potrawkowy, owocowe
2) umiarkowanie zalecane: chudy rosół z cielęciną, kalafiorowa, z ogórków kwaszonych, pieczarkowa
3) przeciwwskazane: tłuste, zawiesiste, za wywarach kostnych, grzybowych, pikantnych
DODATKI DO ZUP
1) zalecane: bułka, grzanka, kasza manna, jęczmienna, ryż, ziemniaki, lane ciasto, makaron nitki, kluski biszkoptowe
2) umiarkowanie zalecane: kluski francuskie, groszek ptysiowy
3) przeciwwskazane: kluski kładzione, grube makarony, łazanki, nasiona roślin strączkowych, jaja gotowane na twardo
MIĘSO, DRÓB, RYBY
1) zalecane: chuda cielęcina, młoda wołowina, królik, kurczak, indyk, chude ryby takie jak: dorsz, młody karp, pstrąg strumieniowy, sola, morszczuk, karmazyn, sandacz, flądra, lin, okoń, szczupak, mintaj; potrawy gotowane: pulpety, budynie, potrawki
2) umiarkowanie zalecane: wołowina, dziczyzna, chuda wieprzowina, kura, ryby morskie: makrela, śledź, sardynka; ryby słodkowodne: leszcz; potrawy duszone bez obsmażania na tłuszczu, pieczone w folii lub pergaminie
POTRAWY PÓŁMIĘSNE LUB BEZMIĘSNE
1) zalecane: budynie z kasz, warzyw, makarony, mięsa, risotto, leniwe pierogi, kluski biszkoptowe
2) umiarkowanie zalecane: zapiekanki z kasz, warzyw i mięsa, kluski francuskie, makaron z mięsem, kluski ziemniaczane
3) przeciwskazane: wszystkie potrawy smażone na tłuszczu, na przykład: placki ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety oraz bigos, fasolka po bretońsku
TŁUSZCZE
1) zalecane: dodawane na surowo: olej sojowy, słonecznikowy ( z NNKT ), olej rzepakowy, oliwa z oliwek ( z JNKT ), masło
2) umiarkowanie zalecane: margaryny miękkie ( utwardzone metodą estryfikacji ), śmietana
3) przeciwwskazane: smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde
WARZYWA
1) zalecane: młode, soczyste: marchew, dynia, kabaczki, pietruszka, patisony, pomidory bez skóry
2) umiarkowanie zalecane: szpinak, rabarbar, kalafior, groszek zielony, sałata zielona
3) przeciwwskazane: warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, rzepa, rzodkiewki
OWOCE
1) zalecane: dojrzałe, soczyste: jagodowe i winogrona bez pestek, cytrusowe, brzoskwinie, morele, banany, jabłka pieczone, gotowane
2) umiarkowanie zalecane: wiśnie, śliwki świeże i suszone, kiwi, melon
3) przeciwwskazane: gruszki, czereśnie, daktyle, owoce marynowane.
ZIEMNIAKI
1) zalecane: gotowane, pieczone
2) przeciwwskazane: smażone na tłuszczu, frytki, krążki
DESERY
1) zalecane: kisiele, budynie, galaretki owocowe, mleczne, musy, bezy, suflety, soki owocowe, przeciery owocowe
2) umiarkowanie zalecane: kremy ciasta z małą ilością tłuszczu i jaj
3) przeciwwskazane: tłuste ciasta, torty, desery z używkami ( alkohol ), czekolada, batony, lody, chałwa, słodycze zawierające kakao, orzechy
PRZYPRAWY
1) kwasek cytrynowy, sok z cytryny, cukier, pietruszka, zielony koper, majeranek, rzeżucha, melisa
2) umiarkowanie zalecane: ocet winny, sól, pieprz ziołowy, „jarzynka”, „wegeta”, papryka słodka, estragon, bazylia, tymianek, kminek
3) przeciwwskazane: ostre przyprawy: ocet, pieprz, papryka chili, curry, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, gorczyca

Inne dane na temat diety lekkostrawnej dostępne są pod adresem https://ptbo.edu.pl/dieta-lekkostrawna/ w tym jej właściwości i inne dane.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here