Dieta paleo dr Lorena Cordaina, najpopularniejsza w tejże chwili dieta odchudzająca, własnymi początkami tkwi w prehistorii. Nie jest to oferta dla wegetarian, ponieważ zasadą diety paleo jest spożywanie mięsa oraz ryb. Dieta paleo pozwoli spożywać wszelkie chude mięsa, ryby oraz owoce morza, wszelkie owoce oraz niezawierające skrobi warzywa. Jednak potrzebne jest unikanie zbóż, roślin strączkowych, twarogu, artykułów przetworzonych oraz cukru.
Czym jest dieta paleo?
Dieta to tak właściwie tryb życia. Nie jest to krótka odmiana, przejście na opisany styl życia jedynie na chwilę. Dieta paleo to możliwość odżywiania, jaka opiera się na jedzeniu w taki sposób, w jaki żywili się nasi przodkowie w czasach paleolitu lub neolitu. Era paleolitu zaczęła się blisko 3 miliony lat temu, jednak do teraz jej piętna są wyraźne. Podczas ery neolitu także urodziło się wiele zmian oraz przyniósł wielkie zmiany pokarmowe, jakie w większości przetrwały do dziś.
Dieta paleo – reguły
Dieta paleo nie zakłada wyliczania kalorii ani ograniczania wielkości racji. Nie jest to więc zwykła dieta odchudzająca, stanowi jednak typ odżywiania przewidziany do wykorzystywania poprzez całe życie. Natomiast poszczególne jej reguły powodują, iż może doprowadzać do obniżenia wagi ciała czy wesprzeć w jej utrzymaniu. Dieta paleo zakłada: codzienne jedzenie wartościowych pokarmów, dostarczanie rozsądnej ilości energii z jedzeniem, podejmowanie aktywności ruchowej.
Na co uważać stosując dietę paleo?
Każda dieta powinna być przystosowana do swoich potrzeb. Dieta paleo to dieta wysokobiałkowa, właściwie nie wywoła niesamowitych rezultatów odchudzających, chociaż na pewno zmniejszy spożywanie zbędnych kalorii. Wykluczenie z diety artykułów nabiałowych lub zbożowych może niekoniecznie odpowiednio nam posłużyć. Z pewnością zmniejszenie glutenu (artykuły zbożowe) sprawdzi się w wypadku zaburzeń takich jak celiakia, uczulenie na gluten lub choroba Hashimoto.
Czy dieta paleo jest zdrowa?
Dla wielu osób dieta paleo może się wykazać dobrym oraz efektywnym sposobem odżywiania, rozwiązującym pewne kłopoty zdrowotne. Dieta owa opiera się na artykułach nieprzetworzonych czy niskoprzetworzonych, jest więc niezwykle wartościowa, bowiem zapewnia więcej mikroskładników oraz witamin. Również artykuły owe nie zawierają szkodliwych tłuszczów, węglowodanów prostych, sodu, konserwantów, wzmacniaczy smaku oraz pozostałych niepotrzebnych dodatków. U części osób stosowanie diety paleo może skutkować obniżką wagi za sprawą zmniejszenia jedzenia rafinowanych węglowodanów oraz skrobi.