Warzywa są zdrowe – to wie każdy, nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że jedne są lepsze od drugich. Warto wiedzieć, które to najzdrowsze warzywa. Niektóre z nich mają więcej dobrego w sobie od innych i warto posiąść tą wiedzę. Niektórzy zapytani o to, które warzywo jest najzdrowsze wskazywaliby szpinak bądź rukolę. W pewnym stopniu mieliby rację, jednak nie do końca. Naukowcy odkryli, że na podium w konkursie na najzdrowsze warzywa świata znalazła się rukiew wodna. Kluczem do oceny tego, które warzywo jest bardziej lub mniej zdrowe była zawartość składników odżywczych i witamin. Światowa Organizacja Zdrowia za najważniejsze dla funkcjonowania ludzkiego organizmu uznaje witaminy: A, B6, B12, C, D, K i E. Ponadto szalenie istotne jest białko pokarmowe, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, wapń, żelazo, potas i cynk. Brokuł i rukola to nie najzdrowsze warzywa, ale z pewnością są godne uwagi. Brokuła można zjeść na surowo, można go też ugotować lub ubiec. Brokuł chroni przed rakiem, ma zbawienne działanie na wzrok i system nerwowy.
Rukola jest zasobna w witaminę K, której potrzebują kości. Nie brakuje w niej witaminy C i B, błonnika i innych minerałów. Papryka meksykańska jest wspaniałym warzywem. Przeciwdziała powstawaniu nowotworów dzięki zawartej w niej kapisaicynie. Mało kto spożywa liście mlecza w dzisiejszych czasach, a przecież zasila on armię: najzdrowsze warzywa i w sezonie warto zajadać się sałatką z liśćmi mlecza. Pozwoli to oczyścić się toksyn i dostarczyć magnezu. Jarmuż jest kuzynem kapusty. Ma właściwości przeciwnowotworowe. Działa antybakteryjnie. Sulforafan, który znajduje się w jarmużu sprawia, że maleje ryzyko powstania guza piersi, jak również ochrania przed szkodliwym promieniowaniem UV i wrzodami żołądka. Odpowiednio przygotowany stanowi wspaniałą przekąskę. Jest kilka przepisów na to, jak przyrządzić z jarmużu czipsy. Wysoko na liście rankingowej najzdrowsze warzywa plasuje się również szczypior, który swój konkretny smak i zapach zawdzięcza związkom siarki. One zadziałają dobroczynnie na włosy i paznokcie. Mogą pobudzić apetyt niejadka, usprawnić trawienie. Je się go przeważnie w surowej formie. Doskonale skomponuje się z kanapką, sałatką czy pastą do chleba. Łączenie go z twarożkiem daje klasyczną już kompozycję smakową, której nikt się nie może oprzeć. Najzdrowsze warzywa mają w swoich zastępach także dynię czarną. To warzywo rozjaśnia cerę, wzmacnia cebulki włosów i oczyszcza narząd wątroby z toksyn. Dzięki czarnej rzepie wzrasta odporność na choroby. Trudno byłoby wymienić wszystkie zdrowotne właściwości rzepy. Kapusta nie jest traktowana tak, jak na to zasługuje, ze względu na to, że w Polsce jest warzywem pospolitym i można je spotkać niemal wszędzie. Prawda jest taka, że kapusta to prawdziwy skarp pośród warzyw, który pomaga na sporo schorzeń. Kolejnym zaskakująco zdrowym warzywem jest sałata rzymska. Sporo w niej luteiny, która chroni oczy, witaminy A, C i B, a także kwasu foliowego, który odgrywa znaczącą rolę w organizmie ciężarnej kobiety. Na liście: najzdrowsze warzywa zaskoczyć może też pietruszka. I korzeń i natka działają doskonale na organizm człowieka. Mało kto wie, że cytryna nie dorównuje natce w ilości zawartej w niej witany C. Ma też ogromne ilości potasu, żelaza i olejków eterycznych. Sałata masłowa jest składnikiem sałatek, który nie uchodzi za szczególnie zdrowy, a tymczasem jest odwrotnie. Warto ją odpowiednio przyrządzić. Następna zielona bomba witaminowa to cykoria. Zjadanie cykorii poprawi cerę, oczyści z toksyn i poprawi działanie przemiany materii. Nie jest zbyt popularna, a przecież ma niebanalny wyrazisty smak i wartościowe właściwości. Szpinak nie jest ulubionym pożywieniem dla dorastających młodych ludzi. Chroni przed licznymi schorzeniami takimi jak miażdżyca czy nadciśnienie.Najzdrowsze warzywa wydają się w głównej mierze zielone. Z tego szeregu ubarwieniem wybija się burak ćwikłowy, który ma przeciwnowotworowe działanie. Dzięki niemu krew ma lepszy skład, a organizm jest bardziej odporny. Boćwina pasuje do sałatek. Jest nieznacznie lepsza od buraka ćwikłowego. Powszechnie dostępna kapusta pekińska jest raczej niepozorna na tle innych warzyw, tymczasem, jest jednym z najzdrowszych z nich. Pół szklanki tej kapusty zapewnia odpowiednią dawkę prowitaminy A, która jest odpowiedzialna za wygląd skóry, stan zębów, włosów i paznokci, a także oczu. Niedobór oznacza trądzik, łuszczycę, a nawet łysienie. Wedle naukowców na podium w konkursie na najzdrowsze warzywa świata pierwsze miejsce zajmuje rukiew wodna. Jej regularne spożywanie spłyca zmarszczki, poprawia trawienie i humor. Ogromną zaletą jest to, że można ją wyhodować we własnym zakresie.