Produkty organiczne należą ostatnio do bardzo modnych w kwestii żywieniowych. Wielu z nas pragnie utrzymać prawidłową wagę, zdrowo się odżywiać i sięgać po produkty organiczne, które mają wiele zalet. Czym są produkty organiczne?
Produkty organiczne są produktami zdrowymi dla naszego organizmu, dostarczają wielu cennych właściwości i są ostatnio bardzo modne wśród wielu osób. Ludzie pragną się zdrowo odżywiać, bowiem „w zdrowym ciele zdrowy duch”! Coraz częściej spotykamy się z hasłami typu; „jesteś tym, co jesz”, wzrosła świadomość żywnościowa wielu ludzi, a na rynku pojawia się coraz więcej żywności organicznej.
W zasadzie w każdego typu produktach znajdziemy produkty organiczne, ekologiczne…
Wśród produktów tego typu dominują głównie owoce i warzywa, nabiał, produkty zbożowe, przekąski, mięsa, a także ryby.
Pamiętajmy jednak o tym, że nie każdy produkt organiczny może się okazać zdrowy i pożywny. Wysilmy się trochę i sprawdźmy skład produkty, przeczytajmy etykietę… To pozwoli uniknąć produktów, które nie do końca są zdrowe i „eko”.
Dany produkt oznaczony napisem „produkt organiczny”, wcale nie oznacza, że nie posiada on wad! Duże znaczenie w tym przypadku ma także rodzaj gleby, na której uprawia się warzywa i owoce, od długości transportu, od tego, czy są to lokalne produkty. Dlatego nie dajmy się zwieść stwierdzeniom takim, że produkty organiczne są zawsze bogate w witaminy i bardzo zdrowe.
Produkt zyskuje etykietę, że jest organiczny, jeśli ponad 95 procent składników jest odpowiednio przygotowywana oraz hodowana. Znalezienie bowiem produktu w stu procentach organicznego, jest nie lada trudnym zadaniem!
Produkty ekologiczne niekoniecznie są smaczniejsze od tych zwykłych. To powszechny mit, który rozpowszechniają osoby z góry zakładające, że jeśli coś jest drogie i ekologiczne, musi dobrze smakować. W praktyce jednak trudno jest dostrzec różnicę.
Niestety produkty organiczne bardzo często są narażone na działanie pestycydów, które mogą być niezdrowe dla naszego organizmu.
Jakie są zalety kupna takich produktów? Czy warto po nie sięgać? Czy posiadają dużo wad? Dlaczego stały się ostatnio modne wśród wielu osób?
Jak każdy produkt żywnościowy, produkty organiczne posiadają nie tylko zalety, ale też wady. Są one uzyskiwane z produktów zwierzęcych oraz roślinnych w gospodarstwach ekologicznych. Z założenia takie produkty nie powinny zawierać barwników, konserwantów, spulchniaczy…
Skupmy się na początku na wadach, bowiem ich jest raczej mniej, niż zalet. Wiele osób skarży się na to, że produkty tego typu są droższe, niż konwencjonalne. Jest to bariera dla wielu z nas. Kolejną wadą może być fakt, że taka żywność występuje zazwyczaj w odpowiednich sklepach (ekologicznych) lub w gospodarstwach. Zatem dostęp do nich nie jest taki oczywisty, jak by się mogło wydawać. Małą niedogodnością może być też to, że produkty organiczne nie są tak bardzo kolorowe i soczyste, jak te normalne. Przy tworzeniu tych produktów rezygnuje się bowiem z ulepszaczy i innych szkodliwych składników, które powodują ich piękniejszy wygląd. To jednak nie powinno odstraszyć potencjalnych klientów.
Na szczęście zalet żywności ekologicznej jest znacznie więcej. Przede wszystkim, produkty organiczne mają bardzo małą ilość składników szkodliwych (azotanów, metali ciężkich, pestycydów). Bardzo łatwo jest przechować taką żywność. Hodowla takich produktów jest zdecydowanie przyjazna dla środowiska, co stanowi dodatkowy atut. Znajdziemy w nich o wiele więcej witamin i minerałów, niż w produktach uprawianych metodami konwencjonalnymi. Docenić warto ich walory zdrowotne, które są z pewnością głównym plusem.
Jak widać, produkty organiczne są ostatnio bardzo modnym wyborem wśród wielu ludzi. Każdy bowiem woli wybrać żywność zdrowszą, mniej szkodliwą dla organizmu i dostarczającą więcej witamin i składników mineralnych. Warto przeznaczyć trochę więcej pieniędzy na zakup takiego produktu, gdyż dostarcza on wielu składników niezbędnych w przypadku zdrowej i różnorodnej diety.