Przepisy na dania z pieczonymi warzywami

Nie od dziś wiemy, że w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty bogate w składniki odżywcze, że powinniśmy pamiętać aby nie zabrakło w nim warzyw i owoców.
Warzywa i owoce możemy spożywać zarówno na surowo, jak i poddane tzw. obróbce termicznej. Ugotowane owoce świetnie sprawdzą się np. w kisielu czy domowej roboty kompocie, cieście, jako dodatek do tortów.
Warzywa z kolei możemy jeść ugotowane np. w zupie czy ugotowane na parze jako dodatek do dania obiadowego. Warzywa i owoce spożywane na surowo, świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąską w ciągu dnia. Ich forma pozwala aby zjeść je zarówno w domu, w pracy, w szkole czy na wycieczce.

Pieczone warzywa, potraktowane jako dodatek do dania obiadowego z mięsem czy z rybą, stanowią świetną alternatywę dla surówek z ciężkimi sosami. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, przy dobrej organizacji pracy – „robią się same”. Większość warzyw wystarczy posypać naszymi ulubionymi przyprawami, skropić oliwą, bo dzięki niej – witaminy zawarte w warzywach, są łatwiej przyswajalne dla organizmu. Warto pamiętać także o tym, że często proste dania są zarówno smaczne i zdrowe. Ich przygotowanie nie musi pochłaniać mnóstwa czasu i pracy. Poniżej znajduje się tego rodzaju przepis.

Pieczone warzywa z rybą
Biała ryba, którą warto upiec na kołderce z warzyw jest daniem lekkim, zdrowym i pożywnym. Świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe latem, kiedy jest gorąco. Gdy temperatura bardziej sprzyja aby więcej jeść, danie to można zaserwować m.in. z młodymi ziemniaczkami lub z ryżem.

Składniki:
– 4 porcje filetów z dorsza lub innej białej ryby wedle upodobań,
– 1 czerwona papryka,
– 1 żółta papryka,
– 1 bakłażan,
– 1 duża lub 2 mniejsze cukinie,
– 2 malinowe pomidory,
– 2 średniej wielkości białe cebule,
– 2 płaskie łyżeczki ziół prowansalskich,
– 1 płaska łyżeczka bazylii,
– sok z cytryny do skropienia ryby z obu stron,
– plasterki cytryny do dekoracji,
– 2 ząbki czosnku,
– opcjonalnie pieprz ziołowy lub cytrynowy,
– świeża natka pietruszki,
– sól lub przyprawa typu vegeta/kucharek – wedle własnego smaku

Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Bakłażana kroimy w kostkę, należy do posypać solą i umieścić w sitku aby puścił sok. Trwa to około 10-15minut. Zajmujemy się pozostałymi warzywami – cukinię (jeśli jest młoda, można ze skórą), pomidory oraz papryki – kroimy w kostkę. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w ósemki. Papierowym ręcznikiem osuszamy pokrojonego bakłażana i łączymy go wraz z pozostałymi warzywami. Blachę na której będą pieczone warzywa oraz ryba – wykładamy papierem do pieczenia. Umieszczamy na nim wszystkie warzywa, delikatnie je solimy lub używamy przyprawy typu vegeta czy kucharek. Warzywa posypujemy także pieprzem.
Do małej miseczki wlewamy oliwę oraz wsypujemy zioła prowansalskie, bazylię, wyciśnięte ząbki czosnku. Mieszamy, sprawdzamy smak, ewentualnie doprawiamy. Tak przygotowanym lekkim sosem, polewamy warzywa oraz dokładnie je mieszamy – najwygodniej jest to zrobić rękoma. Umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 25minut.
Teraz należy umyć pod bieżącą wodę ryby oraz dobrze je osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypujemy je solą i pieprzem cytrynowym lub ziołowym. Kiedy warzywa podpieką się, po 20 minutach umieszczamy na nich rozłożone jeden filet obok drugiego. Skrapiamy całość sokiem z cytryny lub na każdym kawałku ryby, kładziemy po plasterku cytryny. Z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 15-17 minut. Grubsze filety dobrze jest piec do 20minut. Średnie i cienkie kawałki pieczemy odpowiednio krócej.
Po upieczeniu, nakładamy rybę i pieczone warzywa na talerzach obiadowych, całość posypujemy świeżą natką z pietruszki.

Podobnie można wykonać danie obiadowe mięsne. Tutaj króluje pierś z kurczaka.
Pieczone warzywa z piersią z kurczaka – jest to również szybkie i proste danie obiadowe, którego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Mięso marynujemy w ulubionych przyprawach. Tak samo postępujemy z warzywami. Wykorzystujemy te, które lubimy najbardziej. Świetnie sprawdzą się pomidorki koktajlowe, bakłażan, papryki, cukinia skropione oliwą i delikatnie posypane solą które należy upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piec przez około 20minut. Pierś z kurczaka także pieczemy w tym samym czasie ułożoną wśród warzyw lub w oddzielnej blaszce.

Pieczone warzywa są banalnie proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne i zdrowe. Warto się do nich przekonać i częściej po nie sięgać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here