Trend szczupłej i wysportowanej sylwetki towarzyszy nam już od bardzo dawna. Każdy z nas chciałby takową posiadać, jednakże okazuje się, że nie jest wcale to takie łatwe. Dlaczego? W dzisiejszym świecie, świecie dobrobytu, tego, że wszystko jest na wyciągnięcie ręki, bardzo trudno jest oprzeć się pokusie. Dlatego też na rynku co chwilę pojawiają się różne diety, sposoby i style jedzenia, dzięki którym mielibyśmy osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Czy są to skuteczne metody? Zależy oczywiście od wielu czynników. Diety te bazują zazwyczaj na silnym ograniczaniu danego składnika, a opierają się na spożywaniu innego. Prowadzi to często do tego, że nie możemy patrzeć na dany składnik i po prostu spożywamy mniej jedzenia, co skutkuje chudnięcie. Ale czy w taki razie możemy powiedzieć, że to właśnie te diety doprowadziły nas do schudnięcia? Nie sądzę. Zazwyczaj modne style żywieniowe są dyktowane jakąś błahostką lub reklamują ją celebryci, ale ze zdrowym odżywianiem nie mają nic wspólnego. Zapominamy, że nasz organizm jest cudowną maszyną, która sama wie, co jest dla niego najlepsze. Niestety my robimy wszystko, by właśnie to zaburzyć.
Okazuje się, że najlepszą „dietą” jest ta zdrowa i zbilansowana. Nie są potrzebne różne wymyślne specyfiki, aby nawet schudnąć. Przede wszystkim samo słowo dieta bardzo źle nam się kojarzy. Dieta to dla nas wyrzeczenia, rezygnowanie z ulubionych potraw, głodzenie się. A dietę przecież każdy z nas posiada, jedna osoba lepszą, druga gorszą. Dieta to po prostu nasz sposób odżywiania. W momencie, kiedy chcemy schudnąć powinniśmy zmienić dietę, czyli produkty, które spożywamy i to w zależności, od tego, od czego utyliśmy. Czasem bywa tak, że nasz jadłospis jest zdrowy i zbilansowany, ale tyjemy od nadmiaru jedzenia. Co jeść na redukcji w takim razie? Wszystko, ale w odpowiednich ilości. Z wielu badań wynika również, że jakość jedzenia ma ogromny wpływ na procesy chudnięcia. Trzeba odpowiednio przygotować się do procesu chudnięcia. Czy mając na myśli wszystko, oznacza to, że można cały dzień jeść słodycze? Nie do końca. Musimy zdawać sobie sprawę z tego, że zdrowa i zbilansowana dieta pozwoli nam schudnąć bez efektu jo-jo. Dodatkowo w swoim menu powinny znaleźć się produkty, które będą odżywiały nasz organizm, czyli dostarczały mu niezbędnych minerałów i wartości odżywczych, tak by mógł dobrze funkcjonować. Niestety, ale w słodyczach i produktach mocno przetworzonych nie znajdziemy takich składników, albo nikłe ich ilości.
Warto na początku swojej przygody z odchudzaniem wyliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Określi to nam, ile powinniśmy spożywać kalorii dziennie. Oczywiście wiąże się to z dość restrykcyjnym liczeniem wszystkiego, co zjemy. Ponadto w momencie, kiedy wyliczymy swoje zapotrzebowanie, od razu można zapoznać się, jak rozkłada się wartość procentowa makroskładników w naszej diecie. To jest również ważne, gdyż czasem pomimo spożywania odpowiedniej ilości kalorii, proces chudnięcia nie przebiega prawidłowo, gdyż źle dobieramy poszczególne składniki. Czyli spożywamy np. za dużo węglowodanów, a za mało białka. Okazuje się, że dla niektórych odchudzanie jest naprawdę bardzo trudną pracą. Samemu czasem ciężko jest wyliczyć swoje zapotrzebowanie, określić, co powinniśmy jeść. Dlatego warto jest zgłosić się po poradę do specjalisty dietetyka. Niby w internecie napisano chyba już wszystko o odchudzaniu i każdy zna podstawy, a jednak rośnie liczba ludzi otyłych lub z nadwagą.
Nasz organizm wie, co jest dla niego dobre. To niestety my sami doprowadziliśmy do zaburzeń, które nie pozwalają nam poznać np. kiedy jesteśmy już najedzeni. Na redukcji można jeść wszystko, ale w odpowiednich ilościach i to jest kluczem do sukcesu, ale i także problemem, z którym nie każdy sobie radzi. Wiele osób nie zna swojego progu „najedzenia się”, odchodzimy od stołu i dopiero wtedy czujemy efekt przejedzenia.
Proces redukcji i odchudzania się nie jest prostym i łatwym zadaniem. Zanim przejdziemy do tego, warto się dobrze do tego przygotować, tak by nie zaszkodzić swojemu organizmowi.