Zdrowie jest dla nas bardzo ważne. Coraz częściej słyszymy w mediach o zdrowym stylu życia. Stało się to ostatnio bardzo modne. Coraz bardziej dbamy o swoje ciało, uprawiając przeróżne sporty, chodząc na siłownię, czy po prostu jeżdżąc rowerem, zamiast samochodem, czy biegając. Zwracamy większą uwagę na to, co jemy. W supermarketach coraz częściej można spotkać półki ze zdrową żywnością i z produktami BIO. Moda na zdrowie zatacza większe kręgi i nie pozostaje nic innego, jak cieszyć się z tego i „zdrowo” przystosować.
Nie od dziś wiadomo, że warzywa są bardzo zdrowe.Mogą ochronić przed chorobami, pomagać w utrzymaniu młodości. Zawierają mnóstwo witamin i błonnika, są niskokaloryczne, doskonałe przy różnego rodzaju dietach, których powstało już wiele, zarówno warzywnych, jak i owocowych. Przy dietach warzywnych najważniejszym aspektem jest oczyszczenie organizmu z toksyn. Diety te mogą być oparte na sokach, zupach lub po prostu na surowych warzywach.
Jednym z najzdrowszych rodzajów warzyw są warzywa korzeniowe. Są to takie warzywa, w których jadalny jest korzeń. Ze względu na to, że są dostępne cały rok, można je z łatwością kupić w każdym warzywniaku. Jednak najlepszą opcją byłoby kupowanie ich od rolnika, prosto z pola, lub wyhodowanie samemu. Do warzyw korzeniowych zaliczyć można np. marchewkę, buraka, pietruszkę, chrzan czy seler korzeniowy. Polska kuchnia obfituje w przepisy z wykorzystaniem tych warzyw, dlatego nietrudno o ciekawe dania.
Marchewka to chyba najpopularniejsze warzywo korzeniowe. Zawartość karotenu czyni z niej nie tylko doskonałą przekąskę, ale również składnik kosmetyczny. Jest też bardzo popularnym składnikiem w soczkach dla dzieci i niemowląt. Zawiera dużo witamin, minerałów i błonnika, dzięki czemu częste spożywanie marchewki, może regulować pracę jelit. Jest też doskonała dla naszej cery. Ma właściwości wygładzające i koloryzujące cerę, dlatego zaleca się jedzenie jej latem, kiedy się opalamy. Jest doskonała do sałatek, zarówno na słodko, jak i do tych wytrawnych. Lubią ją też dzieci, dlatego warto wprowadzać marchewkę do diety niemowląt.
Seler można uznać za jedno z najzdrowszych warzyw. Jego specyficzny smak sprawia, że nie ma zbyt wielu amatorów, ale naprawdę warto wprowadzić go do swojej diety. Jest bardzo zdrowy, ma działanie przeciwnowotworowe, zapobiega zaparciom. Można go gotować, np. w zupach, ale zdrowiej jest jeść go na surowo, dodając chociażby do sałatek. Dobroczynne jest również picie soku z selera. Okazuje się, że zawiera on więcej witaminy C niż cytrusy.
Kto nie wyobraża sobie polskiej kuchni bez czerwonego barszczu? Tę królową zup zawdzięczamy jej głównemu składnikowi – burakowi ćwikłowemu. To kolejne wartościowe warzywo korzeniowe. Doceniane za wyrazisty smak, barwę i walory odżywcze. Dostępne są różne odmiany buraka, które mają zróżnicowane kształty. Najważniejszą jego zaletą jest działanie przeciwnowotworowe, dzięki obecności barwnika, zwanego betaniną.
Pietruszka jest popularna w naszej kuchni dzięki swoim aromatycznym liściom, ale warto również spożywać jej korzeń. Stanowi doskonały składnik zup i sałatek. Ma niesamowite właściwości odżywcze, ale także lecznicze. Bardzo dobrze wpływa na układ pokarmowy, ma zastosowanie w medycynie ludowej. Można jeść ją na surowo, jest wtedy najzdrowsza.
Chrzan najczęściej jadamy w słoiczkach, jest doskonały jako przyprawa, a nie wszyscy wiedzą, że również i to warzywo korzeniowe posiada właściwości lecznicze. Warto przygotować syrop z chrzanu i wspomagać się nim w przeziębieniach, katarze, jak i również w bólach głowy i kręgosłupa.
Warzywa korzeniowe są popularne, jednak nie zawsze doceniane. Najczęściej stosujemy je w przygotowaniu wywaru do zup,a zapominamy o ich walorach zdrowotnych. Najlepiej wprowadzić je do swojej codziennej diety i spożywać na surowo. Będziemy wtedy mieli pewność, że spożywamy je w najzdrowszej postaci, z korzyścią dla naszego organizmu. Warzywa korzeniowe najlepiej hodować samemu, więc jeśli mamy taką możliwość, korzystajmy z tego.