Warzywa strączkowe

W zdrowej i zrównoważonej diecie nie może zabraknąć przede wszystkim świeżych owoców i warzyw. Warzywa powinno się spożywać w większości w postaci surowej, gdyż wtedy są one najbardziej wartościowe. Gotowanie w nieodpowiedni sposób niestety powoduje utratę części witamin, dlatego ważne aby gotować je na przykład na parze, bądź do wywaru dodać odrobinę masła czy oliwy z oliwek. Należy pamiętać aby nie rozgotowywać warzyw ponieważ stracą one swój smak. W postaci surowej bez obaw można spożywać marchew, pietruszkę, buraki, paprykę, groszek cukrowy seler naciowy, cebulę czy czosnek.
Owoce warto jeść przed południem i w określonych porcjach, gdyż zawierają one sporo cukru. Spożywanie owoców wieczorem może skutkować niestrawnością.
Z kolei warzywa można dodawać do każdego posiłku, ponieważ są one bardzo bogate w błonnik i dają uczucie sytości na długi czas. Bób lub fasola szparagowa z powodzeniem zastąpią danie główne. Bób wystarczy ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić dodać pietruszkę i odrobinę masła. Z kolei fasolkę wystarczy ugotować i przesmażyć na patelni z dodatkiem masła i bułki tartej. Fasolka szparagowa to również świetny dodatek do zup, sałatek i zapiekanek.
Nawyk jedzenia warzyw warto wyrabiać w dzieciach od najmłodszych lat podając im różne gatunki do codziennych dań.
Owoce i warzywa pozwalają uzupełnić niedobory witamin i mikroelementów w diecie. Regularne spożywanie warzyw i owoców wspiera układ odpornościowy, ma doskonały wpływ na stan skóry, włosów i paznokci a także wspomaga utratę wagi. Owoce cytrusowe są bardzo pomocne w walce z cellulitem gdyż zawierają sporą dawkę witaminy C i błonnika.
Warzywa strączkowe doskonale nadają się na śniadanie lub obiad. Nie należy spożywać ich wieczorem gdyż mają działanie wzdymające i mogą powodować bóle brzucha. Fasola, groch, fasolka szparagowa czy bób jest doskonałą przekąską. Warzywa te są bardzo bogate w błonnik i witaminy. Niestety ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na choroby układy pokarmowego, na przykład wrzody, zespół jelita drażliwego czy zaparcia, ponieważ tego typu warzywa mogą nasilać obawy i powodować dyskomfort.
Zarówno fasolę, groch jak i bób można bez obaw podawać małym dzieciom. Świetnie gdy warzywa te pochodzą z domowej, ekologicznej uprawy. Daje to całkowitą pewność że są one wolne on toksycznych substancji, odżywek i nawozów. Oczywiście przed podaniem ich dziecku należy je dokładnie umyć i ugotować. W przypadku maluchów warzywa można ugotować i zmiksować za pomocą blendera lub przygotować zupkę warzywną.
Uprawa warzyw strączkowych we własnym ogrodzie nie jest trudna, bez problemu z hodowlą poradzą sobie amatorzy. Zwykle są to warzywa jednoroczne.
Strączkowe warzywa są świetnym produktem dla osób będących na diecie odchudzającej. Ze względu na dużą zawartość błonnika dają one uczucie sytości na bardzo długi czas. Co ważne, zawierają one bardzo mało kalorii i wspomagają przemianę materii. Są również bardzo pomocne w walce ze złym cholesterolem. Pomagają skutecznie zwalczyć nawyk przejadania się, który odbija się na ogólnym samopoczuciu i stanie zdrowia.
Świeże warzywa strączkowe warto kupować w sezonie wiosennym i letnim. Poza sezonem dostępne są one w postaci mrożonej. Mrożone warzywa nie tracą swoich cennych wartości i są doskonałą alternatywą dla świeżych. Warzywa te są również bardzo tanie i łatwo dostępne, między innymi na targach warzywnych, w sklepach warzywnych, sklepach spożywczych, marketach bądź dyskontach.
Należy pamiętać, że większość warzyw strączkowych jest także bardzo bogata w sole mineralne, na przykład magnez, żelazo, wapń, fosfor, jod i potas. Powinny wprowadzić je do swojej diety osoby zmagające się z niedokrwistością, kobiety w ciąży, mamy karmiące, osoby cierpiące na choroby tarczycy a także osoby, które nie spożywają mięsa. Jod ma dobroczynny wpływ na pracę tarczycy dlatego nie może zabraknąć go w codziennej diecie. Z kolei potas i magnez zapobiega skurczom i wspiera układ nerwowy. Pomaga regulować ciśnienie krwi i zwalcza bóle mięśni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here