Jogurt naturalny to produkt, który często gości na naszych stołach. Nic dziwnego, ma wiele prozdrowotnych właściwości, a jego regularne spożywanie to nie tylko wspomaganie procesów trawiennych, ale również ochrona przed osteoporozą oraz zmniejszanie ryzyka chorób serca i naczyń krwionośnych.
Przeczytaj też: http://zadbajoswojezdrowie.pl/jogurt-7-zdrowotnych-korzysci/
Jak powstaje jogurt naturalny?
Jogurt jest produktem, który wytwarzany jest z mleka, w którym rozwijają się tak zwane żywe kultury bakterii jogurtowych. To one prowadzą do rozkładania cukru mlekowego laktozy oraz kwaśnienie mleka. W procesie fermentacji bakterie te wytwarzają kwas mlekowy i to z niego wynika charakterystyczny smak jogurtu. Jest on produkowany przede wszystkim z mleka pasteryzowanego, ma gęstą kremową konsystencję oraz białą barwę. Jogurt naturalny to bogate źródło witamin i minerałów, dlatego warto go jeść codziennie.
Właściwości jogurtu naturalnego
- Jest bogaty w wapń, fosfor, potas, magnez, witaminę B12 i ryboflawinę. Dzięki temu wpływa korzystnie na przebieg procesów metabolicznych, jest budulcem kości i zębów oraz reguluje ciśnienie krwi, a także zmniejsza ryzyko chorób serca.
- 200 gramów jogurtu naturalnego zawiera aż 12 gramów białka. Przyspiesza ono metabolizm, na dłużej gwarantuje uczucie sytości i wspiera procesy trawienne. Warto wiedzieć, że najwięcej białka, bo aż 22 g, znajduje się w jogurcie greckim.
- Zawiera probiotyki, odbudowujące florę bakteryjną po przebytej antybiotykoterapii oraz pomagają poradzić sobie z zaparciami.
- Probiotyki z jogurtu wzmacniają również układ odpornościowy oraz zwalczają stany zapalne. Magnez, selen i cynk zawarte w jogurcie, również wpływają na zwiększenie odporności i zmniejszenie ryzyka zapadalności na choroby wywołane przez wirusy i bakterie.
- Wapń, który również jest składnikiem mineralnym, zawartym w jogurcie, wpływa na budowę kości i zębów oraz zapobiega osteoporozie.
- Jogurt pomaga również obniżyć ciśnienie krwi, a tym samym wzmacnia serce i zapobiega chorobom układu krążenia.
Zobacz też: http://www.niezawal.pl/jak-objawia-sie-nietolerancja-glutenu/